Foto kloksgewijs: Jottum, Naomi, Shenubian, Niels, Thijs, Lonneke, Susanne, Noor

Fri

27

Jun

Fri

27

Jun

|

Deelnemers Studio Camera Lab 2025 bekend!

De acht deelnemers van het Studio Camera Lab 2025 zijn bekend! Vanaf augustus starten zij met het talentontwikkelingstraject tot en met het einde van het jaar. Het Studio Camera Lab is een training voor beginnende audiovisuele/lens-based makers gedurende vijf maanden met acht bijeenkomsten. Het programma bestaat onder andere uit een pitchtraining, speeddaten met relevante spelers uit het werkveld en peer-to-peer feedbacksessies. Maak kennis met de deelnemers!

Jottum Kok

(1999, hij/hem) is filmmaker en regisseert zowel fictie- als documentaireprojecten. Hij behaalde een Bachelor of Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). In zijn werk spelen thema’s als identiteit, seksualiteit en het zoeken naar je plek in de samenleving een grote rol. Zijn films zijn vertoond op diverse filmfestivals, waaronder het International Film Festival Rotterdam (IFFR), het Nederlands Film Festival, De Roze Filmdagen en OUTshine Film Festival in Miami. 

Foto: Jonathan ten Broeke

Lonneke Thijs

(1992, zij/haar) is artisteducator en animator met een achtergrond in de Sociologie. Ze tracht absurde en kleurrijke verhalen te creëren waarbij sociale kwesties aan de orde komen, het alledaagse een podium krijgt of waar haar fantasie de vrije loop kan gaan. Door een speelse en intuïtieve werkwijze tijdens het animeren ontvouwt haar onderbewustzijn narratieven en personages waar ruimte is voor experiment, verbeelding en humor. Ook schemert haar vroegere Villa Achterwerk-verslaving en de nodige dosis reuring door. Naast haar eigen praktijk denkt en werkt ze als FAAMer mee aan transdisciplinaire samenwerkingen tussen makers en denkers.


Naomi Voet

(zij/haar) is een regisseur en animator. Ze maakt, veelal absurdistische werken, die gewijd zijn aan de innerlijke werelden van haar unieke personages. Haar films putten inspiratie uit kroeg verhalen, reality televisie en de pijnlijke onderwerpen die we meestal liever vermijden. Haar afstudeerfilm Mother's Child werd geselecteerd voor het Nederlands Film Festival, Berlinale en Annecy.

Foto: Diego Castro @Berlinale

Niels Bierhaus

(1998, hij/hem) is experimenteel filmmaker en beeldend kunstenaar. In 2025 studeerde hij af aan de HKU met de korte sciencefictionfilm TELEOS-1. Hij maakt kleurrijke, fantasievolle beelden vol verwondering en verbeelding. Kenmerkend is het combineren van analoge en digitale technieken tot iets nieuws en unieks. In zijn werk staan tijd en identiteit centraal; hij onderzoekt zijn eigen plek in de maatschappij en vertaalt dat naar universele verhalen die de toeschouwer een nieuwe blik op de wereld bieden. 


Noor van der Wal

(2000, zij/haar) werkt als beeldend kunstenaar en onderzoekt de materiële en vergankelijke eigenschappen van het analoge fotografische medium. In haar projecten bevraagt ze de rol van fotografie in onze poging grip te krijgen op tijd en landschap. Hierin staat de relatie tussen mens en natuur centraal, waarbij ze reflecteert op de destructieve kracht van beiden. Voor haar afstudeerwerk ontving ze het Keep an Eye Photography Stipendium om haar artistieke onderzoek in (beeld)archieven voort te zetten. Haar werk was eerder te zien bij o.a. AG Utrecht, Galerie Pouloeuff, EXbunker en This Art Fair. 

Foto: Pieter Kunnen

Shenubian Boasman

(zij/haar, 2003) is regisseur en filmkunstenaar die het ongrijpbare tastbaar maakt met een gelaagde beeldtaal. In 2024 rondde ze haar studie aan de HKU af met de experimentele film metanoia. Haar praktijk beweegt tussen film, mixed media, animatie en audiovisuele installatie, waar analoge technieken zoals 16mm film en handgemaakte texturen een tastbare aanwezigheid creëren. In haar werk verweeft ze magisch realisme met non-fictie en nodigt ze uit tot reflectie op herinnering, identiteit en geloof. Elk project vormt een verschuiving in perspectief, waarin het vertrouwde wordt herijkt en onzichtbare verbanden langzaam zichtbaar worden.

Foto: Shoghufa Majdod

Susanne Hagen

(2001, zij/haar) studeerde in 2024 af aan de HKU als regisseur met de korte jeugdfilm ‘Rups’, over de stille kracht van de introvert, die op verschillende nominaties en prijzen won op festivals als Cinekid, NFF, NFF, Jeugd Filmfestival Antwerpen en VERS. Door middel van fantasierijke verhalen en kleurrijke werelden staat de belevenis van het kind in haar films centraal en wil ze haar jonge doelgroep niet onderschatten, maar juist uitdagen en herkenning bieden. Haar afstudeerwerk was een verkenning in het jeugdgenre, waar zij zich graag in wil vestigen als maker.

Foto: Daria Miasoedova

Thijs Hupkens

(1984, hij/hem) heeft een achtergrond in culturele antropologie en nieuwe media wetenschappen. Daarna heeft hij zich ontwikkeld als filmmaker, fotograaf en schrijver. Een autodidact pur sang met een diepe fascinatie voor de diversiteit en gelaagdheid van mensen, op zowel individueel als sociaal cultureel niveau. Via zijn documentaires en fotografie observeert en reflecteert hij op het alledaagse én het uitzonderlijke. Middels fictie in meerdere vormen wil hij prikkelen binnen een breed scala aan genres. Of het nu gaat om een Indonesische mysterieuze kris of over de absurditeit van een overambitieuze kok, zolang het maar zindert. 

Lees meer!